Greek English

Αρχική Σελίδα / Προσωπικότητες / Σωκράτης Γεωργιάδης
Print this page

Σωκράτης Γεωργιάδης

Ο Σωκράτης Γεωργιάδης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση. Το έργο του στην πνευματική ζωή του τόπου, έχει σημείο αναφοράς, την ίδρυση του Γυμνασίου της Ευρύχου. Η θεμελίωση ενός εκπαιδευτηρίου στην εποχή του, απαιτούσε προσωπική θυσία και όραμα.
Ο Σωκράτης Γεωργιάδης, γεννήθηκε τέλη του 19ου αιώνα –1892- στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά καταγόταν από την Ευρύχου. Ο κύκλος της ζωής του ολοκληρώθηκε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, το 1960. Ο συναισθηματικός δεσμός με τον τόπο καταγωγής του, σηματοδότησε τα οράματά του, όπως προκύπτει από τη ανασκόπηση της ζωή του.

Η προσωπική ευτυχία του Σωκράτη Γεωργιάδη, συνδέεται με το γάμο του με την Τιμοθέα Λοϊζίδη. Η σύζυγος του Σωκράτη Γεωργιάδη, είχε καταγωγή από τη Φλάσου και του χάρισε τρεις θυγατέρες.

Η φοίτηση του στο Παγκύπριο Διδασκαλείο-1911- αποτελεί την αφετηρία της πορείας του, στο χώρο της εκπαίδευσης. Με την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Διδασκαλείο, διορίστηκε ως δάσκαλος σε πολλά σχολεία του νησιού.

Η πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης, κορυφώθηκε με την ίδρυση ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ευρύχου. Η πραγματοποίηση του οράματός του, όπως επιβεβαιώνει η κόρη του Νίτσα Γεωργιάδου, επιτεύχθηκε μετά από πολύ μόχθο και προσωπικές θυσίες.

Ο Σωκράτης Γεωργιάδης, είχε ως σημαντικό υποστηριχτή στην προσπάθεια οικοδόμησης του σχολείου, το μητροπολίτη Κυρηνείας Μακάριο Β΄. Μετά από μια σειρά σκληρών εργασιών, το 1919, η ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Σολέας, αποτελεί πραγματικότητα.

Η ίδρυση της Σχολής, δεν σήμαινε και το τέλος των σχεδίων του Σωκράτη Γεωργιάδη, εφόσον φιλοδοξούσε την αναγνώρισή της, ως ισάξιο εκπαιδευτήριο της ελληνικής κυβερνήσεως. Για να πραγματοποιήσει τον πιο πάνω στόχο του, όπως η Νίτσα Γεωργιάδου μαρτυρεί, αναχώρησε για την Αθήνα. Ο ειδικός σκοπός της επισκέψεως του στην ελλαδική πρωτεύουσα, ήταν να αποταθεί σε πτυχιούχους καθηγητές, προσδοκώντας να τους πείσει να διδάξουν στη Σχολή της Ευρύχου. Ο σκοπός της επισκέψεως του εξηγείται καλύτερα, αν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της εποχής. Αφενός, στο νησί δεν υπήρχε Ανώτατο Ίδρυμα, που θα αναλάμβανε την προετοιμασία καθηγητών, και αφετέρου ο κανονισμός αναγνώρισης μιας Σχολής ως ομότιμο Γυμνάσιο του ελλαδικού χώρου, όριζε την στελέχωση του σχολείου από καθηγητές.

Η προσπάθεια του Σωκράτη Γεωργιάδη, επέφερε καρπούς, εφόσον το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα έγινε πραγματικότητα. Στο εξής, η Ελληνική Σχολή της Ευρύχου, αναγνωρίστηκε ως «ομότιμος των εξατάξιων ελλαδικών Γυμνασίων».

Ο Σωκράτης Γεωργιάδης, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για τη θεμελίωση της Σχολής, αποτέλεσε δίκαια τον πρώτο διευθυντή. Η παρουσία του στα σχολικά δρώμενα της Σχολής, ήταν αδιάκοπη. Για πολλά χρόνια, αποτέλεσε το Γενικό Γραμματέα της Εφορείας.

Η αγωνιστική προσωπικότητα του Σωκράτη Γεωργιάδη, τον ώθησε στη φλογερή υπεράσπιση των πιστεύω του. Η περίοδος των Οκτωβριανών, αφύπνισε το εθνικό φρόνημα του Σωκράτη Γεωργιάδη, όπως όλων των Κυπρίων, οδηγώντας τον σε παθιασμένη συμμετοχή στα γενόμενα. Η ενεργή εμπλοκή του στα οκτωβριανά γεγονότα-1931- προκάλεσε την αρνητική αντίδραση της αγγλικής αποικιακής κυβέρνησης. Σαφέστερα, η αποικιοκρατική κυβέρνηση, στέρησε από το Σωκράτη Γεωργιάδη, την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος.

Ο Σωκράτης Γεωργιάδης κληροδότησε την αγωνιστικότητά του, στην Ελληνική Σχολή της Ευρύχου, γεγονός που αναδύεται μέσα από τη δράση της, στη διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955 με 1959.

Η συμβολή του Σωκράτη Γεωργιάδη στον τομέα της εκπαίδευσης, του χαρίζει δίκαια μια θέση στην ιστορία της εκπαίδευσης του νησιού. Ο Σωκράτης Γεωργιάδης με την ίδρυση Ελληνικής Σχολής, στα χρόνια της αγγλικής αποικιοκρατίας, συνέβαλε στη διατήρηση τόσο της ελληνικής γλώσσας, όσο και των εθνικών ιδανικών.

Πολυμέσα

ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Designed & Developed by NETinfo Plc